Peter en Sebastiaan Verbeek voltooien de trilogie 2008 op Bordeaux.

Vandaag alweer de laatste NPO overnachtingvlucht van dit seizoen. In concours 1.901 duiven, best veel voor z’n afsluitende vlucht. Gelost om 15.00 uur met zuid en west in de wind en wel wat vraagtekens. Bij z’n late lossing, ze zouden dan wel in de nacht kunnen arriveren? Helaas is dit ook weer op deze vlucht gebeurd waardoor het wedstrijdbeeld toch wordt beïnvloed.
In onze fondclub wordt de eerste geklokt om 04.37 uur door de ook dit jaar fantastisch presterende liefhebbers Peter en Sebastiaan Verbeek. Het is weer hun geweldige 2005-1959895, de “Midnight”, die zij, met een snelheid van 2193 mpm, als eerste klokken en na St. Vincent zijn tweede overwinning boekt in de fondclub “De Glazen Stad”. Na hun overwinning op Tarbes ZLU is dit dus hun derde overwinning dit jaar! Bovendien wint de “Midnight” de 2e prijs in de Afdeling 5 Zuid-Holland en de 2e Nationaal Sector 2.
 
In de eerdere reportages van dit jaar is al uitgebreid alles beschreven over deze liefhebbers en hun duiven. Daarom volstaan wij deze keer met het vermelden van een aantal uitspraken/stellingen van Peter en Sebastiaan.
1. Toen zij met het houden van postduiven begonnen vroeg Sebastiaan aan Peter, hoe gaan wij het nu doen? Hij had aan een heel aantal liefhebbers gevraagd en de een deed het zus en de ander zou waardoor hij niet veel wijzer werd. Peet antwoordde hierop het volgende; als wij het moeten aanpakken zoals de gemiddelde liefhebber liggen wij 30 jaar ervaring achter dus moeten wij een manier vinden die anders is en een hoger rendement geeft. Het systeem dat zij hanteren is totaal anders dan dat van de gemiddelde liefhebber.
 
2. Als bij ons een broedhok leegkomt door verlies of opruimen dan wordt zo snel mogelijk een jaarling op dit broedhok geplaatst. Dit gebeurt dan met meeneming van de broedschaal en het nestvulsel van die jaarling.(want zegt Peter, jij ligt toch ook niet graag in een ander zijn nest?) Na 1 dag intensief verzorgen zit die nieuwe duif op de leeggekomen plek hetgeen de motivatie weer ten goede komt. 3. Jonge duiven africhten of spelen zij het liefst met een oosten wind. Iedereen zegt dan toch veel duiven te verspelen. Peter zijn antwoord is heel simpel en juist: Als wij op de grote fond spelen willen wij toch ook graag oosten wind. Je kunt je duiven beter verspelen als jong dan als jaarling of oude duif. De goede, mits in goede conditie, verspeel je niet met oosten wind, die zijn slimmer dan andere.
4. Denk vooral niet dat je het weet, ook wij leren veel van andere liefhebbers. Vooral de ogen theorie, met de loep in de ogen kijken, hebben wij geleerd. Alles gaat niet zomaar, je moet er veel voor over hebben. Namens de leden en het bestuur van de fondclub “De Glazen Stad” van harte proficiat met deze overwinning en bedankt voor de nuttige tips.
 
Aad van Bergenhenegouwen
Gé van der Ploeg