Peet en Sebastiaan Verbeek uit Naaldwijk stunten op Dax ZLU
in de fondclub "De Glazen Stad".

 
 
Het kon niet uitblijven, de zware vluchten beginnen hun tol te eisen voor de deelname aan de grote fondvluchten. Toch werden in de fondclub nog 244 duiven ingezet en we kunnen wel aannemen dat de kwaliteit het gaat winnen van de kwantiteit.
Na een dag uitstel werden de duiven op zondag om 11 uur in Dax gelost en zal het voor velen weer een vrije dag gekost hebben. Het werd die maandag weer een lange zit en het duurde tot 11.47 uur tot de NL.2004-1959883 bij Peet en Bas op de plank neer streek. Een jaarling en wat voor één!
Dit blauwe doffertje kroop pas in augustus uit het ei en kan dus een laat jong genoemd worden. Dat belette hem niet om al een 1614e vanuit Montauban en een 394e uit Blois te vliegen tegen resp. 7440 en 1689 duiven.
Na dan deze krachttoer die naast de 1e prijs in de fondclub ook waarschijnlijk de 21e nationaal zal spelen. Over kwaliteit gesproken!
 
 
Peet, 46 jaar en zoon Bas, 24 jaar zijn bijzondere melkers. Begonnen als allround spelers zijn ze steeds meer naar de grote fond gegaan met de meeste interesse voor de vluchten met een morgenlossing oftewel de Z.L.U. vluchten.
Ze zijn begonnen met het taaie fondsoort van Janus en Jopie Sprenkels via Chris Hulscher. Later zijn daar voor kruising duiven van D. Bakker en Zn. uit Poortugaal bij gekomen. Versterkingen werden ook gezocht bij Paul v.d. Boogaard uit Kamerik en sinds kort worden via Cor Beijer en Zn. uit Zuid-Beijerland weer duiven van het Sprenkels soort bijgehaald. Een rijk bezit op het hok.
Maar voor de winnaar moeten we nog een ander uitstapje maken. In 2003 werd contact gezocht met de comb. v.Bogaert-F.Hataney uit Maastricht. Op dat hok zijn o.a. de duiven van de gebr. Saya ook uit Maastricht rijk vertegenwoordigd. Van deze fijne melkers werden o.a. de NL.2003-2326712 en de NL.2003-2326742 aangekocht en dat was meteen een schot in de roos.
Hieruit werd n.l. de "883" omgedoopt tot de "Ro.Pa.Tec." gekweekt. Saillant detail is dat deze sympathieke liefhebbers zelf op deze Dax de 4e prijs nationaal speelden.
Wat maakt Peet en Bas nou zo bijzonder, dat ze o.a. al in 2001 de 8e Nationale Marathon en 5e Nationaal Meerdaagse Fondkampioen en in 2005 de 9e in de Nationale Marathon wonnen? Wel nee, eerder hun opvattingen over de spelmethode. Ze spelen nestspel en de duiven worden nooit gescheiden. Op de eerste vluchten worden zij mogelijk op jongen gespeeld, later gaan ze altijd op eieren mee. Kweken doen ze pas na de grote fondvluchten. In de winter richten ze de jongen bij goed weer vanuit alle richtingen veelvuldig op. Daardoor kunnen ze altijd goed voorbereid op de vluchten ingezet worden. Verder wordt een strenge selectie doorgevoerd. Ook dit is weer een weg die naar succes kan leiden.
 
Frans van Antwerpen